Tilbake

Brukermedvirkning

Brukermedvirkning er en lovfestet rettighet som har som mål å bedre kvaliteten på tjenestene ved at brukerne får reell innflytelse på valg og utforming av tjenestetilbudet. Brukermedvirkning innebærer at tjenestetilbudet så langt som mulig utformes i samarbeid med brukeren, og at det legges stor vekt på hva brukeren ønsker.

Brukermedvirkning på kommunalt nivå

På kommunenivå er det naturlig å vise ulike utvalg som innbyggere har medvirkning gjennom – dette i kraft av at medlemmene i utvalgene ofte er folkevalgte.

Ordføreren er den politiske frontfiguren i Kåfjord kommune, og er ombud for innbyggerne, men har samtidig en viktig rolle ut over kommunegrensene. Ordføreren, som folkevalgt leder, bør ha et spesielt ansvar for de samlede tilbudene som kommunen gir, og bør dermed ta initiativ for å starte prosesser som kan føre til at de tilbudene og tjenestene som kommunen yter blir så gode som mulig.

Kommunestyret er det øverste politiske styringsorganet i kommunen, og er ansvarlig for å ivareta kommunens innbyggere og utvikling på best mulig måte, i tråd med oppgaver, lovverk og ansvar gitt av staten.

Formannskapet er nest øverste politiske organ i kommunen, og består av et utvalg av kommunestyrets medlemmer på minst fem medlemmer, deriblant ordfører og varaordfører. Formannskapet skal i henhold til kommuneloven som et minimum behandle forslag til økonomiplan, budsjett og skattevedtak, men kan, såfremt ikke annet er lovbestemt, tildeles myndighet i de fleste saker.

I tillegg til de to øverste utvalgene finnes det flere andre råd og utvalg, blant annet:

Utvalg for oppvekst og omsorg består i Kåfjord av fem medlemmer og behandler ofte saker som angår barn og unge, for eksempel Ungdata-rapport, elevundersøkelsen, skolesaker, barnehagesaker – og lignende.

Ungdomsråd er et lovpålagt kommunalt organ etter kommunelovens §5-2. Ungdomsrådet skal ha en valgperiode på inntil to år. Medlemmene i ungdomsrådet eller annet medvirkningsorgan for ungdom skal på valgtidspunktet ikke ha fylt 19 år. Ungdomsrådet er ifølge loven et rådgivende organ for kommunen, og har rett til å uttale seg i saker som gjelder ungdom.

Barnas kommunestyre er et kommunalt organ som er blitt innført i flere norske kommuner. Formålet er å lære opp unge i demokratiske prosesser og arbeidsmåter. Representantene er gjerne hentet fra elevrådene ved barne- og ungdomsskoler i kommunene, samt representanter fra kommunale ungdomsklubber. Kommunens kommunestyre bevilger ofte et pengebeløp som barnas kommunestyre selv får fordele videre. På møtene behandles søknader om penger til alt fra huskestativ og skateramper til fotoutstyr og musikkinstrumenter. Søknadene kommer fra kommunens barn og ungdom selv.