Samarbeidsavtaler mellom enheter innad i kommunen, interkommunalt samarbeid og samarbeid på fylkes- og statlig nivå.

Hvorfor samarbeider vi?

Kåfjordsamfunnet skal oppleves trygt og godt for våre innbyggere gjennom å ha fokus på gode oppvekstvilkår, bolyst og et godt utbygd eldreomsorg.  Vi skal også bygge broer mellom generasjoner og aldersgrupper samt skape tilhørighet og stolthet.

Det pågår nå mange gode tiltak og prosjekter som trekker samme vei, og som har som mål å gjøre vårt samfunn å bo og leve i enda bedre. Eksempelvis er nå Samfunnsplan til revisjon. Denne skal blant annet legge føringer og målsettinger for hvordan kåfjordsamfunnet skal utvikles fremover, hvordan bygge videre på det som er bra, og hvordan skape noe nytt. Dette er innbyggere og politikernes plan, og er grunnlaget for det arbeidet som blir lagt ned i årene som kommer. Bedre tverrfaglig innsats (BTI) – denne «målsettingen» går igjen ikke bare i dette prosjektet men også i den nye oppvekstreformen. Kåfjord kommune har kommet et godt stykke på vei her, og har mange gode intensjoner og kompetente medarbeidere som har fokus på denne jobben, men vi er ikke i mål. Siste ungdata-undersøkelsen(2021) viser at vi fortsatt har noe å jobbe med.

Det må jobbes videre og sikre at disse målene med tidlig innsats og forebygging blir oppnådd. Det må settes av ressurser til arbeidet, og det med å ha fokus på det med tverrfaglighet for å oppnå målene er spesielt viktig. Ansvaret er nå lagt på øverste leder, noe som kan være fornuftig for å få til denne samhandlingen tverrfaglig.

Trond Arne Hoe

Kommunedirektør

Hvem samarbeider vi med, og om hva?

Innad i kommunen

Tjenestene i kommunen samarbeider på ulike måter, alt etter problemstilling/målsetting, både på individnivå og overordnet nivå. Eksempler på samarbeid kan være felles kursdager, ansvarsgruppemøter, rektormøter, styringsgruppe for barn og unge og lignende. Hovedmålet med samarbeid innad i kommunen vil alltid være å levere best mulig tilbud til kommunens innbyggere, noe man ofte oppnår bedre gjennom samarbeid. Et godt eksempel er helsestasjonens samarbeid med skolene, gjennom lovpålagt skolehelsetjeneste. I Kåfjord er helsesykepleier innom alle skolene i løpet av en uke.

Interkommunalt samarbeid

Interkommunalt samarbeid er svært vanlig i distriktsnorge, også i Nordtroms-kommunene. Det kan være flere grunner som tilsier at kommuner velger å samarbeide. Det kan blant annet gi bedre ressursutnyttelse gjennom stordriftsfordeler. Videre kan det gi bedre tilgang til rett kompetanse og økt kvalitet på tjenestene. På den andre siden kan man si at interkommunalt samarbeid ivaretar demokratiske hensyn i mindre grad, fordi kommunen må gi fra seg en viss grad av styring og kontroll. PPT (Pedagogisk-psykologisk tjeneste) er et godt eksempel på hvordan Kåfjord samarbeider med andre kommuner  for å sikre et bredt tilbud til innbyggere og et godt fagmiljø for de ansatte. Et annet eksempel er barnevernssamarbeidet i Nord-Troms, der Kåfjord fungerer som vertskommune.

Fylkes- og statlig nivå

Kommunen samarbeider med fylke og stat på ulike måter. For eksempel gjennom tilskudd gitt av fylket, til prosjektstillinger og/eller ulike tiltak som fremmer barn og unges oppvekstvilkår. Kommunens arbeid med BTI-modellen er statlig finansiert gjennom Bufdir og Helsedirektoratet. Gjennom denne type samarbeid kan staten tilby ressurser gjennom å finansiere ansatte på gitte vilkår. I BTI er målet å bedre kommunenes arbeid med utsatte barn og unge på nasjonalt plan, og gjennom finansiering hjelper man kommunene mot målet. Et typisk samarbeid mellom kommune og fylke/stat inneholder ofte tett dialog mellom kommunen og stat/fylke. Kommunen arbeider mot å oppfylle kriterier som tilskuddet er gitt på bakgrunn av og må til slutt levere rapport på arbeidet som er gjort.